in English

auf Deutsch
                  Hem                        Kläder                Om oss                Tillverkning               Press                Kontakt
         
  KVALITET

Kvaliteten på en tröja avgörs främst av fiberns kvalitet, garnet och stickningen. Kvalitet bestäms efter stapel vilket är fiberlängd och finlek, samt grad som är färg och renhet. Hur hållfast fibern är avgörs av dess draghållfasthet samt vidhäftningsförmåga. Vi använder endast kammat garn som till skillnad från kardat garn är mer finfibrigt, mer parallelliserat, samt är bättre tvinnat. Kammat garn håller också bättre formen vid tvätt.

På samma sätt som när man själv stickar en ylletröja så påverkas resultatet av hur hårt man stickat och hur tjocka stickorna är. Själva stickningstekniken – hur öglorna är fästade i varandra – har även det betydelse för resultatet. Själva stickningstekniken – hur öglorna är fästade i varandra – har även det betydelse för resultatet. Vi använder oftast ribbstickning 1x1 eller enkel planstickning (jersey). Stickningen i en tröja brukar beräknas efter vikten per kvadratmeter, det är lätt att tro att en tjock tröja är en bättre tröja och ofta är det också så - men inte alltid. Sömmarna bör vara dubbelsydda, vi använder flatlockssöm och overlocksöm för att kläderna ska hålla ordentligt. En dyr tröja har inte alltid högre kvalitét.

Sulfur-färgning är det vanligaste sättet att färga bomull. Vi använder endast reaktiv färgning vilket ger betydligt bättre färghållbarhet, dyrare men mycket snällare mot naturen.

Bomull är behagligt att bära mot kroppen och har förmågan att kunna åldras på ett vackert sätt. Ibland blandar man in syntetiska eller halvsyntetiska material i bomull för att ge det bättre egenskaper. En vanlig sådan inblanding är en 5% inblanding av elastan/lycra som ger en högre stretchighet.

  TILLVERKNING

Stickningen tillverkas av en maskin. Ju sämre kvalitet bomullen har – desto billigare är den i inköp och tvärtom. Glesare stickning ger mindre materialåtgång och därigenom billigare tröja. Stickningen av trikån görs av en maskin, även tillskärningen är numera ofta helt automatiserad och slutligen sys plagget ihop med symaskin. Färre moment att utföra – färre sömmar att sy ger en kortare produktionstid och därmed en billigare tröja. Ett högre tempo och en dålig arbetsmiljö ger också fler fel på plaggen.

En tröja av hög kvalitet har också en hög kvalitet på bomullsråvaran, en högre materialåtgång, har fler utförda arbetsmoment och inga kvalitetsfel.

Vad har du letat efter men aldrig hittat. Skriv till oss och berätta. info@sandbender.se


Cessante causa, cessat effectus

 
       
         
Sandbender, Brännkyrkagatan 97, SE-117 26 Stockholm     Phone 073-642 44 20     Sweden      info@sandbender.se      Står alltid på den andra sidan