in English

auf Deutsch
                  Hem                        Kläder                Om oss                Tillverkning               Press                Kontakt
           
 

NÄTVERK

Sandbender är ett nätverk som formger och tar fram kläder för vardagsbruk av högsta kvalitet vilka säljs genom utvalda butiker. Kläderna formges i Sverige och tillverkas av våra samarbetspartners i Indien och Bangladesh.

Vi letar efter den bästa kvaliteten på marknaden och försöker göra något som är lite bättre. Det innebär att vi endast använder reaktivt färgat kammat garn, en något tjockare trikå och dubbelsydda sömmar. Vi samarbetar direkt med de tillverkande fabrikerna.

Vi är inte intresserade av att tillverka kläder som ska gillas av alla. Vi har en klar vilja med vad vi vill åstadkomma. Sandbenders kläder är överkomliga i pris och kommer vid normal användning både hålla länge och åldras vackert.

ETIK


 
Vi vill genom vårt sätt att bedriva verksamheten bidra till en ny ekonomisk världsordning där människan inte är ett objekt för utsugning och vinstmaximering – utan det självklara subjektet i tillvaron. Vi vill genom vårt sätt att tillverka kläder säkerställa att arbetarnas mänskliga rättigheterna inte kränks, utan istället verka för att ge människor direkt makt över sina egna liv och inte via ombud. Därför vill vi i första hand lägga vår produktion på kooperativ, folkkommuner eller fabriker som på andra sätt styrs eller kontrolleras av de anställda. Vår avsikt är att upprätta långsiktiga samarbeten med fabriker för att få bättre möjlighet att påverka arbetsförhållandena. Vi vill genom vårt sätt att handla med kläder bidra till en rättvis världshandel och en räntefri ekonomi.

Det finns en rad olika certifieringssystem. En del av dem har mer ett kosmetiskt PR-syfte gentemot konsumenter, andra har som syfte att hindra oönskad konkurrens, återigen andra har bakomliggande politiska syften (läs amerikanska) och mycket lite att göra med en strävan att förbättra förhållandena för arbetarna. Men det finns uppriktiga initiativ som Fair Wear Foundation i Holland och Ethical Trade Initiative i England. Vi har ett kontinuerligt samarbete med fackliga organisationer i dessa frågor.

  För att idag så långt som möjligt nå vår etiska målsättning gör vi följande:

  • Uppförandekod som en del av avtal. Främst rörande respekt för ILO-konventionens 8 prioriterade punkter. (ILO, International Labour Organisation, är ett FN-organ.)
  • Kolla upp tillverkare via lokala fackliga organisationer genom ITGLWF, som är ett internationellt samarbetsorgan för textilarbetares fackliga organisationer. www.itglwf.org
  • Försöka upprätta kontinuerlig kontakt med de lokala facken.
  • Undersöka tillverkningens miljöpåverkan och hitta alternativa produktionssätt.
  • Besöka fabrikerna.
Vad har du letat efter men aldrig hittat. Skriv till oss och ber ätta. info@sandbender.se


Cessante causa, cessat effectus

 
Sandbender, Brännkyrkagatan 97, SE-117 26 Stockholm     Phone 073-642 44 20     Sweden      info@sandbender.se      Står alltid på den andra sidan